Baabelian kautta voit löytää itsellesi helposti kielipalvelualan mentorin tai itse ryhtyä mentoriksi. Mentorointi on antoisaa ja mielenkiintoista molemmille osapuolille!
Mitä on mentorointi?
Mentorointi tarkoittaa yleensä kahden henkilön välistä oppimisen suhdetta, jossa oppilas (aktori) ja opettaja (mentori) muodostavat keskustelevan yhteyden. Mentori tarjoaa kokemuksiaan, osaamistaan ja tietojaan aktorin hyväksi. Näin aktori saa uusia näkökulmia ja oivaltaa vahvuuksiaan. Mentorointi on myös vertaistukea silloin, kun kaksi samalla alalla töitä tekevää keskustelevat keskenään työn tekemisestä, ammatillisesta kehittymisestä tai työurasta yleensäkin.
Kuka tahansa voi olla mentori
Mentori ajatellaan usein todella kokeneeksi ja kaiken nähneeksi osaajaksi, mutta se on hyvin kapea katsantokanta. Mentori voi periaatteessa olla kuka tahansa. Mentori on henkilö, jolla on jostakin kokemusta ja hänellä on halua jakaa tietämystään toiselle henkilölle. Näin tiedon jakaminen auttaa tätä toista henkilöä oivaltamaan uusia asioita. Vertaismentorointi voi olla yksinkertaisimmillaan esimerkiksi työkavereiden välistä säännöllistä keskustelua – kahvikupposen äärellä jaetaan osaamista puolin ja toisin!
Baabeliasta löytyvät kielipalvelujen mentorit
Baabeliaan on listautunut monen alan kokeneita kielipalvelujen osaajia. Kokemusta on kielipalvelualasta laidasta laitaan – kaikki tiedot näkyvät osaajien profiileista. Tämä kokemus on valtava pääoma, jota osaajat omaavat. Baabeliassa haluamme kannustaa, että tämä pääoma hyödynnetään matalalla kynnyksellä myös muiden hyväksi. Tämä edesauttaa samalla kielipalvelualan kehittymistä kokonaisuutena.
Mentorointia janoava voi olla vasta kielten opintoja suorittava yliopisto-opiskelija, joka haluaisi kuulla kokeneilta kääntäjiltä mitä kaikkea kielipalveluala pitää sisällään ja mihin kannattaisi erikoistua. Mentorointia haluava voi olla myös kymmeniä vuosia käännöksiä tehnyt kovan luokan osaaja, joka haluaisi löytää vuosikymmenten jälkeen itselleen uutta intoa ja puhtia.
Näin löydät mentorin
- Selaa palveluprofiileja ja löydä sopiva mentori.
- Ota yhteyttä mentoriin profiilin yhteydenottolomakkeen kautta.
- Sovi mentorin kanssa yhteinen aloituspalaveri (esim. Zoom, Teams), jossa kerrot mistä haluaisit keskustella.
- Sopikaa mentoroinnille jokin tavoite ja aikataulu.
Näin ryhdyt mentoriksi
- Tee palveluprofiili.
- Kerro osaamisestasi ja merkitse palvelukategoriaksi mentori.
- Jää odottamaan yhteydenottoja tai tarjoa itse mentoripalveluasi ottamalla yhteyttä osaajiin profiilien yhteydenottolomakkeen kautta.
- Sopikaa mentoroinnille tavoite ja aikataulu.
Mentoroinnin periaatteita
- Mentorointi on yleensä pro-bono eli maksutonta. Mentori jakaa hyvyyttään kokemuksiaan toisen hyväksi. Molemmat saavat iloa ja oivalluksia.
- Mentorointi voi olla myös maksullista silloin, jos kyseessä on esim. jokin konkreettinen työsuorite, josta aktori ja mentori ovat sopineet erikseen.
- Tässä yhteydessä mentorointi on itseohjautuvaa. Molemmat osapuolet vaikuttavat mentoriprosessin eteenpäin viemiseen ja mentoroinnin onnistumiseen.
- Mentoroinnin kestolle ei ole aikarajaa: kyse voi olla vain muutamasta tapaamiskerrasta peräkkäin tai mentorointi voi kestää pidempään vaikkapa vuoden ajan ja tapaaminen on kerran kuukaudessa.
- Mentorointisuhde on aina hyvä aloittaa aloitustapaamisella, jossa katsotte sopiiko ”kemianne” yhteen, katsotte tuletteko miten toistenne kanssa juttuun. Aloitustapaamisessa on myös hyvä käydä läpi mentoroinnin tavoitteet ja tapaamisten aikatauluja.
- Mentorointi on kumppanuutta:
- Jos olet mentori, älä ”luennoi” vaan auta mentoroitavaa itse oivaltamaan asioita ja voimaantumaan.
- Jos olet aktori, mentoroitava, älä odota mentorilta psykologin palveluja. Mentori voi olla osittain myös ammatillinen ”kuunteleva korva”, mutta se ei ole mentoroinnin tarkoitus. Mentori on auttamassa sinua itse oivaltamaan vahvuutesi ja näkemään uusia näkökulmia.
Aiheita käsiteltäväksi mentoroinnissa
Mentoroinnin aiheet eivät helposti lopu kesken. Pääsette varmasti hyvin alkuun. Tässä muutamia aihevinkkejä, joita voitta hyödyntää keskustelujen pohjana:
- kielten opiskelu ja ammattiin valmistautuminen
- työmahdollisuudet ja urapolut
- työn hinnoittelu ja liiketoiminnan kannattavuus
- yrittäjänä toimiminen ja yrityksen kehittäminen
- jaksamisen haasteet ja henkinen tasapaino